Napos csibe

 takarmányozásra vagy jó minoségu intenzív tápot használjunk. Kezdetben a takarmányt pormentes morzsázott vagy mini granulátum formájában kell a csibéknek adni, hogy könnyen megtalálják és mindegyik madár hozzá juthasson. A napos baromfinak fehérje dús baromfi indítótápra van szükségük. A morzsázott vagy granulált táp esetén nem tudja kicsipegetni a számára kedvezobb ízu, alakú és színu takarmányt így a számára fontos anyagokhoz, vitaminokhoz jut hozzá, egyenletesen. Meg kell akadályozni a takarmány kiszóródását, mert a különbözo fertozésekhez vezethet.

Mikor a naposcsibék eloször takarmányhoz jutnak, mivel éhesek, sokat fogyasztanak belole, begyüket megtömik. A begy telítettségének ellenorzése a telepítést követo meghatározott idok eltelte után jó módszer az étvágy fejlodésének megállapítására és annak ellenorzésére, hogy az összes csibe megtalálta-e a takarmányt és a vizet. A begy telítettségét az elso 48 óra során figyelemmel kell követni, de a telepítést követo elso 24 óra a legkritikusabb. A telepítés után két órával végrehajtott elso ellenorzés jelzi, hogy a csibék megtalálták-e a takarmányt és a vizet. A csibék begyét óvatosan meg kell tapogatni. Ha a csibék megtalálták a takarmányt és a vizet, akkor a begy telt, puha és kerek. Ha a begy tele van, de kitapintható a takarmány eredeti állaga, akkor a csibe még nem fogyasztott elegendo vizet. Ha a csibék begytelítettsége nem megfelelo akkor le kell ellenorizni, hogy mindegyik csibe oda fér-e a takarmányhoz, ivóvízhez, megfelelo-e a takarmány minosége (meg kell találni a hibát).
A csibék elott mindig legyen friss víz, illetve folyadék. Mindig ugyanott és a megfelelo magasságban legyen, hogy mindegyik csibe hozzáférjen. A érkezés után egy órán belül innia kell a csibének, mert különben kiszárad, fejletlen marad. A csibéknek ne adjanak túl hideg vizet. A víz homérséklete minimum 26 C legyen. A madarak ivóvizét a legújabb gyakorlat szerint mindennap savanyítani ajánlott, ezeket összetett savakkal célszeru elvégezni. A savanyítás fertotleníti a vizet, gyéríti a vízben lévo mikrobákat és javítja a takarmányfelvételt, emésztést.

Az elso hét napon gondoskodjanak 23 óra megvilágításról 30-40 lux (3-4 fc) fényerovel, és 1 óra sötétségrol (kevesebb mint 1,4 lux (0,04 fc fényero) ), hogy a csibék könnyebben tudjanak alkalmazkodni az új környezethez, és bátorítsák oket ezzel a takarmány és a víz bevitelére.

Forrás: Békési Keltető

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése