Tyúk

Egy 2 kg-os tyúk napi takarmányszükséglete 10-12 dkg. A növendékállatoké és a bőven termelőké valamivel több. A szemestakarmányok a tyúk legtermészetszerűbb takarmányai, kevés fehérjét és sok szénhidrátot tartalmaznak, önmagukban a hízóállatok nevelésére alkalmasak. A tojótyúknak több fehérjére van szüksége, ezenkívül legfőképp kalciumra és foszforra. A kukorica a leggyakrabban etetett takarmány, fehérjében ( 9-10% ) és rostban szegény, de sok keményítőt tartalmaz, a tyúk számára könnyen emészthető. A zsírt lágyítja, a bőrt és a zsírt sárgítja. A sárga kukoricától lesz sárga a tyúk bőre, sárgább a tojássárgája, pigmentjeinek egy része átalakulhat A vitaminná, ami előnyös a tyúk vitaminellátása szempontjából. Zsírtartalma fontos a növekedéshez, tojásrakáshoz. A tyúk tápjában 40-70 %-ban használatos. A búza a kukorica után leggyakrabban használt takarmány, energiatartalma megközelíti a kukoricáét, azonban fehérjetartalma a gabonafélék között a legmagasabb ( 12-14% ). Ha csak búzával etetünk, az rontja a tojástermelést, csökkenti a tojások tömegét. A tyúk tápjában 30-50 %-ban használhatjuk. Az árpa fehérjetartalma magasabb és biológiailag értékesebb, mint a kukoricáé. A tavaszi árpa jobb a tyúk számára, mert kevésbé rostos, mint az őszi árpa. Tojótyúkokkal 30%-ig etethető. A zab fehérjetartalma a legértékesebb, főleg tenyészállatok számára fontos, mivel az ivari életet serkenti. A tojástermelésre is jó hatással van, csíráztatva kiváló vitaminforrás a tyúk számára. 5-15 %-ban etethető. A napraforgó fontos fehérjeforrás a tyúk számára, fehérjetartalma 40% körüli, felnőtt állatokkal szemesen is etethető. Jó hatással van a tojástermelésre és a tollfejlődésre, 10-15 %-ban etethető. A korpa sok nyersrostot tartalmaz, ezért 20%-nál több nem adható a tyúknak. A korpát ne etessük szárazon, inkább kevés vízzel „morzsalékosra” keverve. Jó foszfor és B vitaminforrás.

Forrás: tyukudvar.blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése