Márna

Érdemes körüljárni mire is van szükségünk, ha egy kiváló, késő őszi, dunai horgászatra készülünk. Ilyen hőmérsékleti viszonyok között az etetéssel már csínján kell bánni. Bár még foghatók a nyári fajok, a karika, a dévér a szilvaorrú, vagy a kár a jász is, de ezek már némileg elkülönülve találhatók meg a márnáktól. Kisebb-nagyobb csapatokba verődve várják a zord telet, s ha ezekre rábukkanunk, szinte egyáltalán nincs szükség etetőanyagra. Sima ólom-horog kombinációval megfoghatók.

A márnák is vonulnak, de az igazi csapatba verődést általában majd még alacsonyabb hőmérsékleten tapasztalhatjuk, így az etetésnek nagyobb a szerepe, mint a korábban említett fajok esetében. A márna kedveli fanyarabb, erősebb ízeket és illatokat (ugrik az gyakorlatilag mindenre, de nem kell annyira édes kajákat készíteni, mint a dévérnek). Késő ősszel már felesleges komolyabb mennyiséget etetni. Elég lehet kizárólag az etetőkosár használata, vagy esetleg néhány jól megnehezített alapozó gombóc bevetése. Horgászatunk alkalmával a Tímár River Plus etetőanyag-család folyóvízi sajtos kajáját kevertük alapnak, s némi Carp Expert Red Carp és Carpa Carasso keverékkel dúsítottuk. Az utóbbi etetők rendkívül gazdagok, abszolút alkalmasak egyszerűbb alap kaják felhozására.

A csalik közül ilyenkor már az élő anyag kerül horogra, első sorban csonti, giliszta. A márna esetében nem kell fukarkodni, alaposan meg szoktam tűzni a horgot, nem kell sajnálni a haltól a férgeket. Ha már a horognál tartunk, Maruto és Fudo márkát használunk, ebben az esetben az utóbbi Chinu Teflon jelzésű, 8-as és 6-os modelljeire esett a választás. Ezek bőven megtartják a combosabb márnákat is, de még a kisebb keszegekről sem kell lemondani. Optimális választás. Ha hozzájutunk jóféle esőgilisztához, akkor azt két ponton megtűzve, jó lógósra hagyva kínáljuk fel, be fogja hörpölni a márna mindenestül!

Forrás: energofish.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése