Görény - vadászgörény


A vadászgörény ideális étrendjét sokan megmosolyogják: sok fehérje és zsír, és SEMMI gusztustalan zöldség. (Zárójelben: azért találkoztunk már olyan kisgörénnyel, aki kedvenc eledelként az uborkavéget ropogtatta igen jóízűen. De inkább jobb, ha nem adunk neki nyers zöldséget!) No és gyümölcs? Csakis igen kis mennyiségben és az is apróra vágva, esetleg pépesítve.

A háziasított vadászgörények étrendi igényei kissé ellentmondásosak, nem létezik ugyanis egyetlen elfogadott, valamennyi állatorvos által egyhangúlag javasolt "optimális" diéta. A vadászgörény szigorúan húsevő állat, ami azt jelenti, hogy szervezetének naponta sok fehérjére és zsiradékra van szüksége. Szénhidrátot és növényi rostot rendszerint nem igényel.

Az állatorvosok a vadászgörény fő ételéül száraz tápot ajánlanak (a csak száraztápból álló menü ugyanakkor vese-elégtelenséget okozhat), szemben a konzervtápokkal, tekintettel az állat gyors anyagcseréjére.  Amikor harapnivalót vásárolunk kedvencünknek, legyünk óvatosak és körültekintőek. Bár a felnőtt vagy kölyökmacskák számára gyártott termékek általában megfelelnek a vadászgörénynek is, minden esetben gondosan olvassuk el a dobozon vagy zacskón található leírást. Sok táp, különösen az olcsóbb termékek, nem tartalmaznak a görény számára létfontosságú tápanyagokat. Arra is figyeljünk, hogy sok, kifejezetten vadászgörényeknek forgalmazott táp a fehérjét és zsírt nem az ajánlott arányban tartalmazza. A legjobban tesszük tehát, ha kizárólag kiváló minőségű száraz kölyökmacska- vagy vadászgörénytápot vásárolunk.

http://www.haziallat.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése